Nowe restauracje w Trójmieście

Nowe miejsca…

 

Na kuchennej mapie Trójmiasta coraz częściej znaleźć możemy nowe, ciekawe zakątki. Zbliżający się sezon wakacyjny, a co za tym idzie mnóstwo turystów – samoistne napędzają rynek. W Sopocie znajdziemy restauracje z kuchnią gruzińską, hiszpańską czy pospolite zapiekanki lub pizze. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie 🙂

CRUDO – ul. Bohaterów Monte Cassino 36

Crudo serwuje się przede wszystkim mięso zgodnie z filozofią „od nosa do ogona”. Zjemy więc i wielki, półkilogramowy stek z krowy rasy limousine z sosem bearneńskim (110 zł, mniejsza porcja – 65 zł), i burgera z tłustego karku wołowego przygotowanego na sposób bermudzki z cebulą zapiekaną w cieście i grillowanym pomidorem (31 zł). Do tego przegryziemy czipsy z ucha świni, a – jak zapowiada kucharz – niedługo w karcie znajdą się również podroby i własnoręcznie przygotowane chorizo. Karta jest krótka i będzie sezonowo wymieniana. Obecnie spróbować można również m.in. łososia sous-vide z sosem holenderskim (39 zł) oraz risotto z groszkiem, kozim serem, orzechami i miętą (29 zł). Kuchnia czynna jest do godz. 23.

W Crudo serwuje się przede wszystkim mięso. Zjemy więc i wielki, półkilogramowy stek z krowy rasy limousine z sosem bearneńskim (110 zł, mniejsza porcja – 65 zł), ), i burgera z tłustego karku wołowego przygotowanego na sposób bermudzki z cebulą zapiekaną w cieście i grillowanym pomidorem (31 zł). Do tego przegryziemy czipsy z ucha świni, a – jak zapowiada kucharz – niedługo w karcie znajdą się również podroby i własnoręcznie przygotowane chorizo. Karta jest krótka i będzie sezonowo wymieniana. Obecnie spróbować można również m.in. łososia sous-vide z sosem holenderskim (39 zł) oraz risotto z groszkiem, kozim serem, orzechami i miętą (29 zł). Kuchnia czynna jest do godz. 23.

Crudo

ul. Bohaterów Monte Cassino 36 zobacz na mapie SopotuCzytaj więcej na:
http://rozrywka.trojmiasto.pl/Wysyp-nowych-lokali-w-centrum-Sopotu-Gdzie-sie-wybrac-n80116.html#t

 OCNEBA – ul. Bohaterów Monte Cassino 36

Restauracja Ocneba, to pierwszy w Trójmieście lokal specjalizujący się w kuchni gruzińskiej. Współwłaścicielem jest Gruzin. W menu znajdziemy m.in. rosół z żeberkami wołowymi (15 zł), smażonego pstrąga z kolendrą i sosem z mirabelek (42 zł), pierożki chinkali (25 zł), gulasz wołowy z orzechami włoskimi (40 zł) i oczywiście obowiązkowe na gruzińskim stole chaczapuri, drożdżowy placuszek zapiekany z serem i jajkiem (21 zł). Można zamówić gruzińskie piwo i lemoniadę, niebawem w karcie będzie również tamtejsze wino.

Ocneba

Bocian Morski ul. Pułaskiego 19/1

Rybakom nie trzeba wyjaśniać, jednak nie każdy wie, że „Bocian Morski” to żargonowa nazwa belony – pływającej w Bałtyku, podłużnej ryby zwanej tak ze względu na charakterystyczną paszczę w kształcie dziobu. Wyróżniająca się również kolorem ości (wpadają w odcień turkusu) belona jest tutaj daniem popisowym, podawana jest pieczona w całości z sałatą (48 zł). Jeśli ktoś woli bardziej tradycyjną rybę, może spróbować filetów z okonia podawanych na ziemniaku truflowym z sosem kurkowym (43 zł). W menu znajdą coś dla siebie również mięsożercy: można zamówić stek z wołowiny, jagnięcinę i kaczkę.

Bocian Morski

Już niedługo świeże nowinki kulinarne z pięknego Sopotu 🙂

Wpis powstał na podstawie artykułu : http://rozrywka.trojmiasto.pl/Wysyp-nowych-lokali-w-centrum-Sopotu-Gdzie-sie-wybrac-n80116.html#